Επικαιρότητα

70 δις για την θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, (χωρίς μνημόνιο)

Ο κύβος ερρίφθη… Έπειτα από πολυήμερες, δύσκολες διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες απαιτήθηκαν εξαιρετικά “λεπτοί” χειρισμοί και υποχωρήσεις, κοινός τόπος βρέθηκε για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με στόχο να θωρακιστούν οι ευάλωτες -λόγω πανδημίας- οικονομίες της Ευρώπης.

Όπως έγραψε το banks.com.gr νωρίτερα, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συμφωνία με την εξασφάλιση 70 δις σε βάθος 6ετίας.

Από αυτά τα 19 δις € είναι δωρεάν επιχορηγήσεις, τα 12,5 δις € με τη μορφή δανείων ενώ τα υπόλοιπα είναι τα προβλεπόμενα κονδύλια για την Ελλάδα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό…

Χωρίς μνημόνιο…

Τα κονδύλια που μπορεί να αντλήσεις η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα εμπεριέχουν όρους μνημονιακούς. Τα παραπάνω έσπευσε να διευκρινήσει ο υπ. Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, διαψεύδοντας τη σχετική φημολογία.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός τόνισε ότι από το πακέτο των 70 δις, τα 32 δισ. θα απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (μέσα από επιχορηγήσεις και δάνεια) ενώ τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα από δράσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2021- 2027.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τα χρήματα θα δεσμευτούν μέσα στην προσεχή τριετία, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μέσα σε διάστημα 6 – 7 χρόνων.

Content retrieved from: https://banks.com.gr/70-dis-stin-ellada-apo-tameio-anakampsis-choris-mnimonio/.