Επικαιρότητα

Ακίνητα: Μήνας “φωτιά” για 7 εκατ. ιδιοκτήτες – Τι πληρώνουν, τι χάνουν, τι κερδίζουν

Σε μήνα “φωτιά” εξελίσσεται ο Σεπτέμβριος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες καθώς είναι γεμάτος από ημερομηνίες “κλειδιά”.

Την Παρασκευή -εκτός απροόπτου- ανεβαίνουν στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή των δύο δισ. ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις (και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από τα νομικά πρόσωπα) αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις Covid 19 από όσους δεν φρόντισαν να τις υποβάλλουν μέχρι σήμερα καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί έστω και στην… καθυστέρηση η καταβολή της επιστροφής φόρου από την ΑΑΔΕ.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” από όσους ιδιοκτήτες απέκτησαν το σπίτι τους με στεγαστικό δάνειο, ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι πράσινο ή κόκκινο. Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να δηλωθούν τα ξεχασμένα τετραγωνικά στους δήμους. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει καινούργια παράταση και ότι ακόμη και αν η πλατφόρμα παραμείνει ανοικτή μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, η εμφάνιση των ξεχασμένων τετραγωνικών θα κοστίζει περισσότερο.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το κτηματολόγιο

Ο κατάλογος των υποχρεώσεων και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα, δεν τελειώνει ούτε εδώ. Το κτηματολόγιο έχει θέσει προθεσμία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να γίνει έλεγχος για τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων στον δήμο Αθηναίων (και θα υπάρξουν ανάλογες προθεσμίες για όλους τους δήμους της χώρας). Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα, τελειώνει η προθεσμία και για την δήλωση των κλεισμένων ημιυπαιθρίων και των άλλων αυθαίρετων χώρων στην πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, επίσης θα ακολουθηθεί η πρακτική “όσο αργότερα γίνει η δήλωση, τόσο υψηλότερο το πρόστιμο που θα επιβάλλεται”.

Αναλυτικά:

1. Μπορεί το Σαββατοκύριακο τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ότι τα επτά εκατομμύρια των ιδιοκτητών θα έχουν και την ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και οι συνολικές άτοκες δόσεις που προσφέρει φέτος το ελληνικό δημόσιο είναι έξι.

2. Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις COVID-19 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει ανοίξει εκ νέου από τις 4 Σεπτεμβρίου και ο χρόνος μετράει αντίστροφα και για όσους θέλουν να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις και για όσους έχουν ξεχάσει να κάνουν αρχική δήλωση για να εμφανίσουν το κούρεμα που υπέστη το εισόδημα από ακίνητα κατά τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Επίσης, μετά την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, αρχίζει σιγά-σιγά η περίοδος διαπραγματεύσεων με τους ενοικιαστές για το κατόπιν συμφωνίας κούρεμα των ενοικίων. Αυτό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30% και θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον μέχρι του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα χάνει μεν εισόδημα αλλά θα διασφαλίζει την επιστροφή φόρου από το δημόσιο η οποία θα γίνεται με τις ίδες προϋποθέσεις που γίνεται και σήμερα απλώς… οικειοθελώς.

3. Η πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους παραμένει ορθάνοικτη μέχρι το τέλος του μήνα γι’ αυτό καλό θα είναι όσοι έχουν διαφορές στην επιφάνεια του ίδιου ακινήτου ανάμεσα στο Ε9 και στον λογαριασμό του ρεύματος να το δηλώσουν οικειωθελώς (σ.σ ούτως ή άλλως η διαφορά θα μπορεί να εντοπίζεται πλέον ηλεκτρονικά με πολύ εύκολο τρόπο καθώς Ε9 και αρχείο ΔΕΔΔΗΕ είναι συνδεδεμένο σε πραγματικό χρόνο). Οι ιδιοκτήτες που έχουν κάνει δήλωση αλλά και αυτοί που θα κάνουν από εδώ και στο εξής, να περιμένουν ότι θα τους έρθει ο λογαριασμός καθώς ναι μεν γλιτώνουν τα πρόστιμα 10ετίας αλλά αναδρομικότητα από τις αρχές του 2020 υπάρχει και κάποια στιγμή θα έρθει το… ραβασάκι μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

4. “Έλεγξε την περιουσία σου, επιβεβαίωσε ή διόρθωσε” αναφέρει το διαφημιστικό μήνυμα της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ και υπενθυμίζει ότι η σχετική προθεσμία για τον έλεγχο στα ακίνητα του δήμου Αθηναίων, εκπνέει την 1η Οκτωβρίου. Πρώτη φορά όλα ψηφιακά λοιπόν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr.

5. Προσοχή, στο τέλος του μήνα εκπνέει η προθεσμία για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ και την επιδότηση του στεγαστικού δανείου η οποία φτάνει σε ποσοστό έως και 90%. Μπορεί να είναι ικανοποιημένοι στο υπουργείο Οικονομικών για το γεγονός ότι οι αιτήσεις προσεγγίζουν ήδη τις 60.000 ωστόσο, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη που μπορούν να κερδίσουν από αυτή την έκπτωση.

6. Προσοχή τέλος και στην καταληκτική ημερομηνία για την νομιμοποίηση των τετραγωνικών (αυτό προϋποθέτει συνεργασία με μηχανικό). Αν δεν υπάρξει παράταση, η τακτοποίηση θα κοστίζει μετά την 1η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 20% περισσότερο σε σχέση με τώρα.

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/akinita-minas-fotia-gia-7-ekat-idioktites-ti-plironoun-ti-xanoun-ti-kerdizoun/.