Επικαιρότητα

Ανοιξαν τα Λύκεια με θερμομέτρηση και βεβαιώσεις self test στο χέρι – Στα θρανία με τις μάσκες [εικόνες]

Με εκτυπωμένες τις βεβαιώσεις με το αρνητικό αποτέλεσμα των self test οι μαθητές του Λυκείου επέστρεψαν το πρωί στις σχολικές αίθουσες μετά από πέντε μήνες απουσίας.

Στο 3ο Λύκειο στο Ίλιον βρέθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ τόνισε πως σήμερα “είναι μια μέρα αισιοδοξίας, γιατί τα παιδιά μας επιστρέφουν και πάλι στις σχολικές αίθουσες”, ενώ χαρακτήρισε ως “σημαντικό εργαλείο τα self tests”. Θα είμαστε κάθε μέρα δίπλα τους ώστε να μπορούμε να επιλύσουμε όποια προβλήματα προκύψουν. Προχωράμε βήμα – βήμα σε συννενόηση πάντα με τους ειδικούς, σημείωσε.

Ερωτηθείσα για τη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι ανακοινώσεις προσθέτοντας ότι πέρυσι είχαν γίνει σχετικές ανακοινώσεις τον Μάιο. Για τις πανελλαδικές είπε ότι θα γίνουν κανονικά εντός Ιουνίου και ότι το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Ανοιξαν τα Λύκεια με θερμομέτρηση και βεβαιώσεις self test στο χέρι - Στα θρανία με τις μάσκες [εικόνες]

Για την επιστροφή στο σχολείο, η βεβαίωση είναι απαραίτητη όπως και η χρήση μάσκας, ενώ στις αίθουσες τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, δηλαδή η θερμομέτρηση, τα αντισηπτικά και ο συχνός αερισμός της τάξης.

Μέχρι τις δέκα το βράδυ της Κυριακής ο αριθμός των θετικών αποτελεσμάτων είχε φτάσει τα 408, 236 μαθητές και 172 εκπαιδευτικοί και άτομα του βοηθητικού προσωπικού.

σχολεία

Μέχρι τις 21:30 το βράδυ της Κυριακής, οι μαθητές που πραγματοποιήσαν το self test και βγήκαν θετικοί ήταν 236 ενώ 98.965 βρέθηκαν αρνητικοί στον κορονοϊό.

Τα μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που εξετάσθηκαν και βρέθηκαν θετικοί ήταν 172 ενώ αρνητικοί είναι μέχρι στιγμής 50.887.

σχολεία

Σημειώνεται ότι κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

σχολεία

Τα αποτελέσματα των self test στα σχολεία

Αναλυτικά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας από τις 8 το πρωί της Κυριακής που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι και τις 9:30 το βράδυ:

  • Το self-test το έκαναν και το δήλωσαν 98.965 μαθητές.
  • Από αυτούς οι 236 έκαναν δήλωση ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Οσον αφορά τους εκπαιδευτικούς:

  • Από τους 50.887 που δήλωσαν ότι έκαναν το self-test έκαναν δήλωση ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό συνολικά 172.

Κατά συνέπεια σε σύνολο 149.852 καταχωρισμένων αποτελεσμάτων αφ΄ενός παρατηρείται χαμηλή θετικότητα (0,27%), εφ΄ετέρου 408 δυνητικά νοσούντες αποφεύχθηκε να προσέλθουν αύριο Δευτέρα στα σχολεία.

Συνολικά οι μαθητές στις τρεις τάξεις του Λυκείου είναι περίπου 255.000.

Το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει χαμηλή τη θετικότητα στον κορονοϊό.

Σχολεία

Τι ισχύει εάν το τεστ είναι θετικό

Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν και στη συνέχεια μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Σχολεία

Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στην περίπτωση κατά την οποία ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Σχολεία

Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.

Για τους/τις μαθητές/τριες, των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ είναι θετικό, προβλέπεται ό,τι και για τους/τις μαθητές/τριες που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Σχολεία

Το φθινόπωρο θα εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, είπε πως είναι πιθανό μέχρι το φθινόπωρο να έχει εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών, κάτι που ανοίγει το δρόμο για τον εμβολιασμό των μαθητών.

Όπως ανέφερε ήδη έχουμε την πρώτη ανακοίνωση από την κλινική μελέτη σε παιδιά 12-15 ετών από την Pfizer, η οποία έχει 100% αποτελεσματικότητα.

Η λοιμωξιολόγος τόνισε μεταξύ άλλων πως τα πρώτα στοιχεία από την καταχώρηση των αποτελεσμάτων self test καθηγητών, μαθητών και λοιπού βοηθητικού προσωπικού δικαιώνουν την απόφαση για επιστροφή στα σχολεία με το μέτρο αυτό, καθώς εάν δεν είχε γίνει έτσι, άτομα θετικά στον ιό θα έμπαιναν στις σχολικές μονάδες.

Σχολεία
Σχολεία
Σχολεία

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/anoixan-ta-lukeia-me-thermometrisi-kai-bebaioseis-self-test-sto-xeri—sta-thrania-me-tis-maskes-eikones/.