Επικαιροτητα

Ελληνοτουρκικά: Πού το πάει η Άγκυρα;

Τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασαν ο αντιναύαρχος, ε.α. και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ, Βασίλης Μαρτζούκος και ο διπλωματικός συντάκτης των «Παραπολιτικών», Λάμπρος Καλαρρύτης, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλιαρρόζη.

«Η Τουρκία θέλει να επεκταθεί σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου. Είναι προσχηματικά τα περί διαλόγου. Η Άγκυρα θέλει να αντλήσει νομιμοποίηση από τη διεθνή κοινότητα και να φανεί ότι θέλει να συζητήσει» υπογράμμισε ο αντινάυρχος, λέγοντας πως οι προθέσεις της Τουρκίας είναι πάγιες.

«Για την Ελλάδα, μόνο ένα είναι το ελληνοτουρκικό θέμα: Oι θαλάσσιες ζώνες. Όμως και σε αυτό, από ποια χωρικά ύδατα θα μετρούσαμε τις ΑΟΖ; Θα περιλαμβάνονταν αυτά που οι Τούρκοι θεωρούν ως γκρίζες ζώνες» ανέφερε σχετικά με τα του διαλόγου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρτζούκο η προσωρινή αναδίπλωση του Ερντογάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως κέρδος χρόνου, για να ενδυναμωθεί στρατιωτικά και διπλωματικά η Αθήνα.

Παράλληλα, ο αντιναύρχος, εξήρε την κινητοποίηση του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο, στην έκβαση της πρόσφατης ελληνοτουρκικής κρίσης, ενώ τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να είναι κοντά στη Γαλλία, λόγω συγκλίνοντων συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

«Ο ελληνισμός δεσπόζει στην ανατολική Μεσόγειο, με Κρήτη και Κύπρο. Εάν απωλεστεί άμεσα ή έμμεσα η Κύπρος, θα ισοδυναμεί με νέα μικρασιατική καταστροφή για τον ελληνισμό» επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θα αποκλιμακώσει την ένταση, καθώς στοχεύει στο σφετερισμό ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

«Η Τουρκία θέλει να παρασύρει την Ελλάδα σε έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί συζήτηση μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες» τόνισε σχετικά.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας, η οποία επιχειρεί μια τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με το λιβυκό κοινοβούλιο, ώστε να «εμβολίσει» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τέλος, ο διπλωματικός συντάκτης τόνισε ότι ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας για τα ελληνοτουρκικά, καθώς όπως είπε, μπορεί να κορυφωθεί η ένταση από πλευράς Άγκυρας.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com