Επικαιροτητα

Εμβόλιο Οξφόρδης – AstraZeneca: 700 εκατ. δόσεις μέχρι τον Μάρτιο – Θα κοστίζει 2,5 ευρώ – Αποθηκεύεται πιο εύκολα

Έως το τέλος του χρόνου,περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό που αναπτύσσει η AstraZeneca μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα είναι έτοιμες προς διάθεση, ανακοίνωσε η βρετανική φαρμακευτική εταιρία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της AstraZeneca, ανακοινώθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορεί να αρχίσει και η διανομή του εμβολίου, όπως υπολογίζουν, ενώ η εταιρεία θα είναι σε θέση να παρασκευάσει περίπου 700 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το Μάρτιο του 2021.

Τα στελέχη της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας υπολογίζουν ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν θα είναι από τα φτηνότερα που θα διατεθούν στην αγορά, εκτιμώντας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κόστος του θα κυμαίνεται από2,5 ευρώ έως 3,3 ευρώ ανά δόση ενώ στη Λατινική Αμερική θα κοστίζει περίπου 3 με 4 δολάρια ανά δόση σύμφωνα με τους Financial Times. Η Κομισιόν έχει συμφωνήσει από τον περασμένο Αύγουστο να αγοράσει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για λογαριασμό των κρατών μελών, με δικαίωμα προαίρεσης για αγορά 100 ακόμη εκατ. δόσεων.

Σημειώνεται πως η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της ήταν αποτελεσματικό στο κομμάτι της πρόληψης του κορονοϊού επισημαίνοντας ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμέςδεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσουκαι ούτε χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, ενώ όπως έγινε γνωστο το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 70,4%, σε μια ομάδα εθελοντών που έλαβαν τηυ μισή δόση η αποτελεσματικότητα έφτασε το 90%. Ο επικεφαλής της έρευνας από την πλευρά του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τόνισε πως η παραπάνω διαπίστωση αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα που πρέπει να διερευνηθεί σχολαστικά.

“Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας”, ανέφερε από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca για τις δοκιμές του εμβολίου, Μενέλαος Πάγκαλος.

Λιγότερο δαπανηρό και πιο εύκολο στην αποθήκευση

Το εμβόλιο αυτό φαίνεται προς το παρόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικό από αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Όμως χρησιμοποιεί πιο παραδοσιακή τεχνολογία από τους δύο ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο δαπανηρό και πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς δεν χρειάζεται να διατηρείται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 131 μολύνθηκαν από κορονοϊό. Συνολικά στις κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης για το εμβόλιο της AstraZeneca συμμετέχουν 60.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και διεξάγονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και τη Λατινική Αμερική.

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία διευκρίνισε ότι θα υποβάλει πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα αυτά στις αρχές προκειμένου να λάβει μια πρώτη έγκριση. Χάρη σε “ένα απλό δίκτυο προμήθειας”, το έμβολο “θα είναι προσιτό και διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο”, εκτίμησε ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό.

Υπολογίζεται ότι θα είναι από τα πλέον φθηνά εμβόλια για την Covid-19, που θα διατεθούν στην αγορά. Στην Ε.Ε. το κόστος του εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 2,5 ευρώ ανά δόση, ενώ σε αναδυόμενες οικονομίες και στη Λατινική Αμερική θα στοιχίζει περίπου 4 δολάρια ανά δόση.

Μόσιαλος: Αποτελεσματικό και χωρίς επιπτώσεις το εμβόλιο των AstraZeneca και Οξφόρδης

Στα αποτελέσματα του εμβολίου κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρθηκε σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Εξαιρετικά τα νέα και για το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca που μπορεί να έχει μέχρι και 90% αποτελεσματικότητα“, γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

Εξαιρετικά τα νέα και για το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca που μπορεί να έχει μέχρι και 90% αποτελεσματικότητα.

Με σημερινή της ανακοίνωση η Astra Zeneca αναφέρει τα αποτελέσματα μιας ενδιάμεσης ανάλυσης κλινικών δοκιμών με 11,636 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Βραζιλία, του εμβολίου AZD1222 που αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι

• Το εμβόλιο ήταν πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19
• Υπήρχαν συνολικά 131 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 στην ενδιάμεση ανάλυση
• Δεν αναφέρθηκαν νοσηλεία ή σοβαρές περιπτώσεις της νόσου στους συμμετέχοντες
• οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 18 ετών και άνω από διάφορες φυλετικές και γεωγραφικές ομάδες, υγιείς ή με σταθερά υποκείμενα νοσήματα
Η μελέτη ανέλυσε αποτελέσματα από 2 διαφορετικά δοσολογικά σχήματα έδειξαν αποτελεσματικότητα με το ένα να δείχνει πολύ υψηλό προφίλ αποτελεσματικότητας.
• αποτελεσματικότητα εμβολίου 90% : σε 2,741 συμμετέχοντες, που έλαβαν αρχικά την τυπική δόση κατά το ήμισυ, ακολουθούμενο από πλήρη δόση τουλάχιστον ενός μήνα μετά, και
• αποτελεσματικότητα εμβολίου 62%: σε 8,895 συμμετέχοντες, που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις με διαφορά τουλάχιστον ενός μήνα.
Η συνδυασμένη ανάλυση και από τα δύο δοσολογικά σχήματα (11,636 συμμετέχοντες) είχε ως αποτέλεσμα μια μέση αποτελεσματικότητα 70% και τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά (p <= 0,0001).
Τι γίνεται τώρα;
• Ένα ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης της ασφάλειας των δεδομένων διαπίστωσε ότι η ανάλυση πληρούσε το πρωταρχικό τελικό σημείο που δείχνει προστασία από το COVID-19 που έλαβε χώρα 14 ημέρες ή περισσότερες μετά τη λήψη δύο δόσεων του εμβολίου.
• Η AstraZeneca θα προετοιμάσει άμεσα την κανονιστική υποβολή των δεδομένων σε αρχές σε όλο τον κόσμο που διαθέτουν ένα πλαίσιο για έγκριση υπό όρους ή έγκαιρη έγκριση.
• Η εταιρεία θα ζητήσει αδειοδότηση έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για μια επιταχυνόμενη πορεία προς τη διαθεσιμότητα εμβολίων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
• Η πλήρης ανάλυση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων υποβάλλεται για δημοσίευση σε ένα περιοδικό με κριτές.

Ταυτόχρονα, κλινικές δοκιμές διεξάγονται επίσης στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και τη Λατινική Αμερική με προγραμματισμένες δοκιμές σε άλλες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Συνολικά, η Εταιρεία αναμένει να εγγράψει έως και 60.000 συμμετέχοντες παγκοσμίως.

Η Astra Zeneca δηλώνει πως έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2021 σε κυλιόμενη βάση, εν αναμονή της έγκρισης των κανονιστικών ρυθμίσεων. Χρησιμοποιώντας το δοσολογικό σχήμα που έχει 90% αποτελεσματικότητα, περισσότερα άτομα θα μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Το εμβόλιο της Astra Zeneca μπορεί να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί και να διανεμηθεί υπό κανονικές συνθήκες ψύξης (2-8 βαθμούς Κελσίου) για τουλάχιστον έξι μήνες.

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/ygeia/article/embolio-oxfordis—astrazeneca-700-ekat-doseis-mexri-ton-martio—tha-kostizei-25-euro—apothikeuetai-pio-eukola/.