Επικαιροτητα

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι 7 “κόκκινες” περιοχές – Στα 46 έτη η μέση ηλικία των κρουσμάτων

Στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε όλες τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την επιχείρηση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα. Στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, συμμετέχει και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Κικίλιας ο οποίος τόνισε ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων είναι 657, με τα 46 έτη να αποτελούν τη μέση ηλικία των μολύνσεων. Παράλληλα έκανε λόγο για αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 15 ημέρες στις ηλικίες από 35 έως 54 ετών.

“Είναι στοιχεία τα οποία μας προβληματίζουν γι αυτό και μόνιμα επανερχόμαστε στα βασικά για τα οποία έχουμε μιλήσει από την αρχή” τόνισε ο κ. Κικίλιας και υπενθύμισε: μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικό, τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Στο “κόκκινο” 7 περιοχές της χώρας

Όπως είπε τα περισσότερα κρούσματα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες 7 μέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού εντοπίζονται σε:Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν την “προσοχή τους στραμμένη στην Αττική που είναι μια πολύ μεγάλη Περιφερειακή Ενότητα και τον τρόπο με τον οποίο κινείται οι νόσος”.

“Η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ μειώνεται, όχι ικανοποιητικά αλλά μειώνεται” δήλωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι“παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας”.

“Η χώρα μας κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα του lockdown να επανέλθει σε μια μερική κανονικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια θα ήθελα να πω ότι είμαστε πολύ υπερήφανοι για τους υγειονομικούς του ΕΣΥ που κράτησαν τη χώρα όρθια αλλά και για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που έδειξε μεγάλη ωριμότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη” είπε ο κ. Κικίλιας.

Στη συνέχεια, η κα. Τσολιά επεσήμανε τη σημασία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, προτρέποντας τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι στις 16 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι άνω των 85 και τόνισε ότι έως τώρα έχουν γίνει σχεδόν 65.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχούν στο ο,59% του πληθυσμού της χώρας.

Σημαντική ήταν η τοποθέτησή της και για τους εμβολιασμούς όσων ήδη έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό. “Είναι γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία” είπε η καθηγήτρια.

Όσον αφορά, τον εμβολιασμό των εγκύων, επεσήμανε: “Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων”.

Τέλος υπογράμμισε ότι δεν έχει καταγραφεί ποτέ θάνατος από εμβόλιο σε όλο τον πλανήτη, ενώ για τις αλλεργικές παρενέργειες από το εμβόλιο για τον κορονοϊό, είπε πως έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/politiki/article/koronoios—live-i-enimerosi-apo-ton-basili-kikilia-kai-ti-loimoxiologo-maria-tsolia/.