Επικαιροτητα

Μέρκελ: Φθάσαμε πολύ κοντά σε πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

“Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση” σε κάποιες περιπτώσεις, δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην πρόσφατη “σοβαρή” ένταση στην ανατολική Μεσόγειο “μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας”.

Η δήλωσή της αυτή δείχνει πόσο κοντά έφθασαν οι δύο χώρες σε θερμό επεισόδιο και πώς οι διπλωματικές προσπάθειες τελικά απέτρεψαν την πολεμική σύγκρουση. Διπλωματικές προσπάθειες που πιστώνονται στην Καγκελάριο Μέρκελ αλλά και στις ΗΠΑ.

Ενόψει της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε από τη μία πλευρά στα παράπονα για τις εξελίξεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά από την άλλη στις “εκπληκτικές και αξιοσημείωτες” επιδόσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την φιλοξενία προσφύγων, καθώς, όπως είπε, είναι η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο – τέσσερα εκατομμύρια. “Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα διευθετήσουμε τις εντάσεις και πώς θα ενισχύσουμε την συνεργασία μας στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων”, δήλωσε η Καγκελάριος και σημείωσε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίζουμε κάθε φορά την σχέση με την Τουρκία, αλλά και να εμμένουμε στην συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.

Ο ρόλος της Μέρκελ

Υπενθυμίζεται ότι εφημερίδα Bild είχε αποκαλύψει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ απέτρεψε την τελευταία στιγμή ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην αρχή της κρίσης, όταν τα ελληνικά πλοία βρέθηκαν απέναντι στα τουρκικά.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος ήταν: “Τα πολεμικά πλοία του Ερντογάν ήταν ήδη εν πλω. Η Μέρκελ σταματά στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων”.

Τότε όμως ήταν η αρχή της κρίσης- ήμασταν στον μήνα Ιούλιο΄ακόμα- και η θερμή αντιπαράθεση συνεχίστηκε.

Η Καγκελάριος Μέρκελ συνέχισε όλο το καλοκαίρι τις προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα και όπως φαίνεται είχε και το πράσινο φως από τις ΗΠΑ.

Αν και τις τελευταίες εβδομάδες ο ρόλος των ΗΠΑ αναβαθμίστηκε, η παρέμβαση Πομπέο και τα μηνύματα που εξέπεμψε η Ουάσινγκτον ήταν σαφώς ενισχυτικά για την Αθήνα και υπέρ της εκτόνωσης, όλοι συμφωνούν ότι ο καθοριστικός παράγοντας ήταν οι προσπάθειες της κ. Μάρκελ, που έχει ανοιχτή γραμμή με την Αγκυρα- και φυσικά με την Αθήνα- για να φέρει τις δυο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου.

Οι διερευνητικές επαφές που αποφασίστηκαν και ξεκινούν άμεσα, πιστώνονται στην Γερμανίδα Καγκελάριο, που άλλωστε είχε και την πρωτοβουλία για την πρώτη συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας, μια συνάντηση που τορπίλισε με τις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/diethni/article/merkel-fthasame-polu-konta-se-polemiki-sugkrousi-anamesa-se-ellada-kai-tourkia/.