Επικαιροτητα

Η Μέρκελ σε ρόλο ισορροπίστριας – Διπλωματικό σπριντ λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής – Ο Ερντογάν έστειλε νέα επιστολή στους «25» – Επιμένει στο βέτο ο Αναστασιάδης

Το διπλωματικό παρασκήνιο κορυφώνεται καθώς αναζητείται η χρυσή τομή ανάμεσα στις χώρες που θέλουν να υπάρχει πάνω από την Τουρκία η δαμόκλειος σπάθη των κυρώσεων σε περίπτωση που προβεί σε επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, την ίδια την Τουρκία που ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τις άλλες χώρες που ανησυχούν για το μεταναστευτικό.

Χωρίς κανένα νεύμα από την Άγκυρα ως προς την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής με πολλά «αγκάθια», αύριο Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Το διπλωματικό παρασκήνιο κορυφώνεται καθώς αναζητείται η χρυσή τομή ανάμεσα στις χώρες που θέλουν να υπάρχει πάνω από την Τουρκία η δαμόκλειος σπάθη των κυρώσεων σε περίπτωση που προβεί σε επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, την ίδια την Τουρκία που ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τις άλλες χώρες που ανησυχούν για το μεταναστευτικό και θέλουν να κατευνάσουν τον σουλτάνο.

Σε τεντωμένο σχοινί

Η Άνγκελα Μέρκελ που ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, διεκδικεί το ρόλο της ισορροπίστριας. Μιλώντας στην γερμανική Βουλή αναφέρθηκε στις εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά παράλληλα χαρακτήρισε «πολυεπίπεδες» τις σχέσεις με την Τουρκία. «Είναι εταίρος μας στο ΝΑΤΟ, κάνει μεγάλη προσπάθεια στην φιλοξενία των προσφύγων» τόνισε. «Πρέπει να υπολογίσουμε με προσοχή πως θα Ισορροπήσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία ώστε να τερματιστούν οι εντάσεις».

Να «ξεπαγώσουν»

Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επιδίδεται σε ένα διπλωματικό σπριντ. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να του θέσει το θέμα των διερευνητικών επαφών τις οποίες θεωρεί καίριας σημασίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν καλό να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό, γεγονός που θα λειτουργούσε θετικά στη Σύνοδο Κορυφής που θα εξετάσει στο δείπνο των ηγετών την συμπεριφορά της Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο κ.Μάας επικοινώνησε και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια αν και δεν είναι η Ελλάδα αυτή η οποία καθυστερεί τις διερευνητικές επαφές. Κι αυτήν την απάντηση έλαβε.

«Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. «Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη, έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο» τόνισε.«Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.»

Επιστολή στους 27-2!

Ο Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε και νέα επιστολή ενόψει της Συνόδου Κορυφής στους ηγέτες των “25” κρατών – μελών της ΕΕ- εξαίρεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη. Θέτει και πάλι τις δύο προτεραιότητες που εντάσσονται στην στρατηγική του ίσου διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου την οποία βεβαίως καταγγέλλει η ελληνική πλευρά ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» υπογραμμίζει ο Ερντογάν στην επιστολή του, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ»: «Η πολιτική μας για την Ανατολική Μεσόγειο έχει δύο κύριους στόχους» αναφέρει. «Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να εγγυηθούμε τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων ως ίσοι εταίροι του νησιού της Κύπρου».

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο πάντως το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφεύγει να αναφερθεί τουλάχιστον ο ίδιος στο θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών την οποίαν δεν συζητά καμιά ελληνική κυβέρνηση και δεν μπορεί να είναι θέμα των διερευνητικών επαφών όπως ζητούν τούρκοι αξιωματούχοι.

Άμεση ήταν η αντίδραση και του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Με επιστολή του στους άλλους «26» ηγέτες διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί η θέση του αναφορικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας όσο συνεχίζονται οι εχθρικές της ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος απειλεί με βέτο σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με τις οποίες συμφωνεί αλλά τις συνδέει με εκείνες κατά της Τουρκίας στη λογική ότι δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική α λα καρτ. ο Νίκος Αναστασιάδης θα επιμείνει σε αυτήν την τακτική προκειμένου «να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια της Ευρώπης και των ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου» όπως τονίζει στην επιστολή του. Οι πιέσεις που δέχεται είναι πολλές. Ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ κρίσιμος και πυκνός μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και πολλά είναι τα θέματα που παίζονται οπότε κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει με ασφάλεια τις εξελίξεις και τις αποφάσεις.

Ο Νίκος Δένδιας πέταξε για την Κύπρο για να συναντηθεί με τον ομόλογο του κ.Χριστοδουλίδη. Την Λευκωσία επισκέπτεται και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε το παζάρι και σε ό,τι αφορά στα βήματα που πρέπει να κάνει η ΕΕ ικανοποιώντας αιτήματα της Τουρκίας. Μεταξύ αυτών είναι η επικαιροποίηση της μεταναστευτικής συμφωνίας του 2016 και της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, καθώς και η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου (βίζες) ανάμεσα στα δύο μέρη, όπως δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Content retrieved from: https://newpost.gr/politiki/5f747b4fefd08caf1abc4157/i-merkel-se-rolo-isorropistrias-diplomatiko-sprint-liges-ores-prin-ti-synodo-koryfis-o-erntogan-esteile-nea-epistoli-stoys-25-epimenei-sto-veto-o-anastasiadis.