Επικαιροτητα

Μητσοτάκης για κυρώσεις στην Τουρκία: Η ΕΕ είναι υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει – Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις

«Υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει» χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά και με τις κυρώσεις που η Ελλάδα ζητά για την τουρκική προκλητικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δυσκολία και τον χρόνο που χρειάζεται η Ένωση για να αλλάξει πολιτική, τονίζοντας όμως πως όταν «το υπερωκεάνιο στρίψει κρατά σταθερή πορεία». Μιλώντας σχετικά με τα όσα αποτυπώνονται στα συμπεράσματα για την Τουρκία και τη δράση της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανέφερε: «Δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη (σ.σ το θέμα της Τουρκίας). Επιμείναμε και εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα, που να δείχνει την έντονη αποδοκιμασία για τις προκλητικές μονομερείς ενέργειες με το Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συμφώνησαν οι υπόλοιποι ηγέτες».

Θύμισε το εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ και Καναδά

Συνεχίζοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε: «Υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα. Κάλεσε (σ.σ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων. Και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Θα πω μόνο για το θέμα αυτό. Όταν συζητήσαμε εκτενώς το ζήτημα στην προηγούμενη σύνοδο, έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους ομολόγους μας γιατί είναι κομβικής σημασίας θέμα για όλη την Ευρώπη.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου λένε ξεκάθαρα χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας με καταληκτική ημερομηνία τον Δεκέμβριο.

Τότε η ΕΕ καλείται να πάρει τιςαποφάσεις της. Τα όπλα που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της, περιγράφονται στα συμπεράσματα της Συνόδου. Έθεσε ένα ακόμα ζήτημα, υπενθύμισα σε προηγούμενες αποφάσεις για τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, είχαν υπάρξει αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων. Το υπενθύμισα ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα ήταν μια πρωτοβουλία ευρωπαϊκή να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για να απειλήσουν την κυριαρχία ευρωπαϊκών κρατών.

Άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ πήραν την απόφαση να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία γιατί εκείνη αποφάσισε να αγοράσει από την Τουρκία. Και ο Καναδάς το ίδιο για την τουρκική επιθετικότητα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

«Η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από τη μια στιγμή στην άλλη»

«Η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίβει κρατά σταθερή πορεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Χώρες που προσδοκούσαν σε μια πιο θετική εξέλιξη αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα με την Τουρκία που έβγαλε ξανά το Oruc Reis. Όσο η Τουρκία κλιμακώνει, τόσο χώρες που μπορεί να είναι πιο προβληματισμένες θα πείθονται ότι δεν μπορεί να διαταραχτεί η ευρωπαϊκή αξιοπιστία. Αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, αλλά αν χρειαστεί να το κάνει θα είναι επώδυνα».

«Απαιτείται ομοφωνία»

«Το χρονοδιάγραμμα που είχαμε ορίσει ήταν σαφές» σημείωσε ο πρωθυπουργός «δείχνοντας» προς τον Δεκέμβριο. «Θα θέλαμε κάτι γρηγορότερα. Είναι μια θεωρητική συζήτηση για να φτάσουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία. Και για να καταλήξουμε και στα συμπεράσματα χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας για να μπορέσουμε να πετύχουμε ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή. Έχει μεσολαβήσει και μια πολύ πιο έντονη φραστική καταδίκη της Τουρκίας από χώρες που μέχρι τότε ήταν πιο προσεκτικές.  Η Ευρώπη δεν προχωρά ποτέ με πολύ γρήγορες αποφάσεις. Τον Δεκέμβριο θα παρθούν οριστικές αποφάσεις και θα αξιολογηθεί όλη αυτή η πορεία. Τότε θα μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και η Ευρώπη θα είναι πιο συγκεκριμένη στο τι προτίθεται να κάνει με τη γείτονα χώρα.

Η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία. Τα χωρικά ύδατα αποτελούν τον πυρήνα σκληρής κυριαρχίας. Έχουμε δρομολογήσει συμφωνίες με Ιταλία και Άιγυπτο. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυραρχία της και στη θάλασσα και στον αέρα. Οποιαδήποτε παραβίαση αντιμετωπίζεται από τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά, η συζήτηση επέκτασης των χωρικών υδάτων όπως την άκυοσα δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Γνωρίζετε όμως επίσης γιατί δεν έχει γίνει ακόμα. Θα το κάνει όποτε το κρίνει, όπως το κρίνει».

Κορονοϊός: Η Ελλάδα από τις χώρες που τα καταφέρνει καλύτερα

Από τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα μπορούσε να λείψει και το φλέγον θέμα του κορονοϊού: «Για το θέμα που μας απασχόλησε να επισημάνω υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία. Υπήρξε μια συμφωνία σε πρόταση που έκανε η καγκελάριος, ώστε να μπορούμε να συζητάμε για την αντιμετώπιση δεύτερου κύματος.

Όλοι έχουμε να μάθουμε από εμπειρίες άλλων από τι έχουμε κάνει καλά και τι όχι. Κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Έρχεται να συμπληρώσει σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για να ενοποιήσουμε την αντίδρασή μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε επίπεδο CDC έχουμε ευρωπαϊκό χάρτη ανά περιφέρεια με κοινά κριτήρια που έχουμε συμφωνήσει. Θεωρώ θετικό ότι η Ελλάδα ακόμα είναι μια από τις χώρες που τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Έθεσα επίσης το ζήτημα της προετοιμασίας από τώρα για την επόμενη ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Να καταλήξουμε σε κοινά πρωτόκολλα για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ελπίζω να συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Brexit: «Κακή συμφωνία χειρότερη από καθόλου συμφωνία»

Για τη συζήτηση περί Brexit ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «όλοι υποστηρίξαμε τη δουλειά του ευρωπαίου διαπραγματευτή. Θέλουμε να έχουμε αγαστή σχέση με τη Μ. Βρετανία. Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε συμφωνία. Μια κακή συμφωνία είναι χειρότερη από καθόλου συμφωνία. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθή έστω και την τελευταία στιγμή. Έχουμε εμπιστοσύνη στον ευρωπαίο διαπραγματευτή».

Content retrieved from: https://www.reader.gr/news/politiki/341136/mitsotakis-gia-kyroseis-stin-toyrkia-i-ee-einai-yperokeanio-poy-argei-na.