Επικαιροτητα

Οι κυριότερες ειδήσεις της ημέρας (12/1)

866 νέα κρούσματα και 27 νέοι θάνατοι από κορωνοϊό ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ελλάδα με τον συνολικό αριθμό νεκρών να αγγίζει τους 5329 από την αρχή της πανδημίας . Στο κόκκινο σύμφωνα με τα πορίσματα των λοιμωξιολογών βρίσκεται η Αττική με 365 ημερήσια κρούσματα . Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 99. Παράλληλα αυστηρό lockdown στην Λέσβο ανακοίνωσε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης του σοβαρού κινδύνου για την δημόσια υγεία» από αύριο στις 6 το πρωί έως την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου . Αυτή η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων λογικά θα αποδίδεται εν μέρει και στον μεγάλο αριθμό τεστ που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο (;)
Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη του στον Αντ1 ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου της χρονιάς θα έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια πολίτες και ότι η επιστρεπτεα προκαταβολή θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί και ότι εξετάζεται η επαναλειτουργία της λιανικής με την μέθοδο του click away .Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει , χωρίς να εκπλήσσει κανέναν , ότι είναι δυσαρεστημένος από την εξέλιξη της διαχείρισης της πανδημίας και ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν πολύ αργά . Για να βοηθήσω στο υπολογισμό της ταχύτητας : ήδη έχουν εμβολιαστεί 56.232 υγειονομικοί και άλλοι 60.000 άνω των 85 έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβόλιο να γίνεται το Σάββατο .
Την γενικότερη ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας που επικρατεί ήρθε να ενίσχυση η είδηση ότι εντοπίστηκε στη Γερμανία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού της Νότιας Αφρικής .

Εντωμεταξύ αβέβαιο είναι το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού Κόντε στην Ιταλία καθώς απόψε ο Ιταλός πρωθυπουργός θα καταβάλει την ύστατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές και γερουσιαστές τους κόμματος του Ματέο Ρέντζι να μην αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό μεσούσης της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα . Όλα αυτά συνοδεύονται από 14.000 νέα ημερήσια κρούσματα .
Άραγε ποτέ θα αποφασίσουν τα κόμματα μειοψηφίας στην Ευρώπη να επενδύσουν στην ενότητα και στην στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών τους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί συλλογικά αυτός ο πρωτόγνωρος κίνδυνος που προκάλεσε η πανδημία , με γνώμονα το καλό των πολιτών και όχι τα μικροκομματικά τους συμφέροντα ?
Και άραγε τι εξυπηρετεί αυτή η στείρα αντιπολίτευση που ασκείται ακόμη και στην Ελλάδα των «προοδευτικών συμμαχιών »?

Στα της εξωτερικής πολιτικής ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο την Ιταλία και την Πορτογαλία για την ενίσχυση των διήμερων σχέσεων της χώρας μας , ενώ την Πέμπτη την βόρεια Μακεδονία για να υπογράψει με τον σκοπιανό ομόλογο του μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας.
Στα δυσάρεστα 20 νέες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σημειώθηκαν στο Αιγαίο λίγες ώρες μετά την δήλωση του κυρίου Δένδια ότι Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών . Το τι πρέπει βέβαια να διερευνηθεί μετά από αυτό το συμβάν είναι άλλο θέμα …
Άραγε πόσες παραβιάσεις αντέχουν πια αυτές οι διερευνητικές και ποιο είναι το όριο μεταξύ διαλλακτικότητας και ηττοπάθειας ?

Αντώνης Ζωγράφος

Content retrieved from: https://www.csii.gr/.