Επικαιροτητα

Οι τελευταίες ημέρες του Τραμπ: Απομονωμένος, θυμωμένος, ασυγκράτητος

″Θα περπατήσουμε μαζί στην Πενσιλβάνια Αβενιου” διαβεβαίωσε τους κραυγάζοντες υποστηρικτές του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πριν εισβάλουν στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι θα πάει μαζί τους.

Δεν πήγε. Κι αυτό που ακολούθησε ήταν μία θανατηφόρα παραβίαση του λίκνου της Αμερικανικής δημοκρατίας, που οδήγησε στην κατάρρευση του κόσμου του Τραμπ τις τελευταίες μέρες της προεδρίας του.

Ο Τραμπ ήθελε να πάει μαζί με τους χιλιάδες σκληροπυρηνικούς οπαδούς του που συγκεντρώθηκαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Τις μέρες πριν την συγκέντρωση έλεγε στους συνεργάτες του ότι σχεδιάζει να τους ακολουθήσει για να επιδείξει την δύναμή του, την ώρα που το Κογκρέσο θα προχωρούσε στην επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Ομως, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι Μυστικές Υπηρεσίες επέμειναν να τον προειδοποιούν ότι οι πράκτορές τους δεν θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλειά του αν πραγματοποιούσε το σχέδιό του. Τελικά ο Τραμπ υποχώρησε και χώθηκε στον Λευκό Οίκο, παρακολουθώντας από την τηλεόραση τη δράση του όχλου που κατηγορείται ότι υποκίνησε.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ άφησε πίσω της πέντε νεκρούς, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός και απείλησε την ζωή του αντιπροέδρου, Μάικ Πένς και μελών του Κογκρέσου, τραυματίζοντας πολύ σοβαρά το υπόλοιπο της προεδρίας του Τραμπ, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Η οργισμένη, εκδικητική ομιλία του Τραμπ στο πάρκο Ellipse, νοτίως του Λευκού Οίκου, ήταν το επίκεντρο της διαδικασίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που οδήγησε στην παραπομπή του για υποκίνηση εξέγερσης εναντίον της Αμερικανικής δημοκρατίας.

Μετά την ψηφοφορία της 13ης Ιανουαρίου, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές, καθώς 10 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς και ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του. Ωστόσο, η αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο πριν την λήξη της προεδρίας του είναι απίθανη, δεδομένου ότι η Γερουσία, που έχει τη δύναμη να τον απομακρύνει και στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία, δεν θα προχωρήσει άμεσα στην σχετική ψηφοφορία.

Παρ΄όλα αυτά, η χωρίς προηγούμενο απόφαση της Βουλής ήταν το επιστέγασμα μίας επικίνδυνα ασταθούς εβδομάδας, ακόμα και για μία προεδρία κατά την οποία κυριάρχησε γενικότερο χάος.

Content retrieved from: https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-teleetaies-emeres-toe-tramp-apomonomenos-themomenos-kai-aseykratetos_gr_60013414c5b6efae62f757b1.