Επικαιροτητα

Πόσο κοστίζουν στους φορολογούμενους οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης

Πόσο «φουσκωμένοι» είναι οι βασιλικοί λογαριασμοί που πληρώνουν κάθε χρόνο τα κράτη της Ευρώπης.

Συνολικά υπάρχουν 14 ενεργές μοναρχίες σε όλη την Ευρώπη. Ορισμένες οικογένειες είναι εξαιρετικά ανεξάρτητες, άλλες λαμβάνουν γενναιόδωρες επιχορηγήσεις από το κράτος, ενώ άλλες δεν επιβαρύνουν καθόλου τους φορολογούμενους της χώρας τους.

Δείτε παρακάτω τον πλήρη κατάλογο των Ευρωπαίων βασιλικών οικογενειών, καθώς και τα ποσά που λαμβάνουν από τα κράτη που προεδρεύουν:

Πάπας – Βατικανό

Πλούτος: 10-15 δισ. δολάρια

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, δεν λαμβάνει ετήσιο μισθό. Ωστόσο, είναι υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό του Βατικανό, το οποίο έχει έσοδα περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των εξόδων του.

Zoάν Ενρίκ Βίβες Σισίλια και Εμμανουέλ Μακρόν – Ανδόρρα

Η Ανδόρρα εκπροσωπείται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Γαλλίας, στην προκειμένη περίπτωση τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον επίσκοπο του Ουρζέλ, Ζουάν Ενρίκ Βίβες Σισίλια. Ο γενικός προϋπολογισμός του πριγκιπάτου αποδίδει ίσο χρηματικό ποσό σε κάθε πρίγκιπα για την εκτέλεση των καθηκόντων του, τα οποία μπορούν και να απορριφθούν. Για παράδειγμα, το 2016 ο αρχηγός της κυβέρνησης της Ανδόρρας έλαβε περίπου 71.000 ευρώ. 

Πρίγκιπας Χανς Ανταμ Β’ – Λιχτεστάιν

Πλούτος: 5 δισ. δολάρια

Ο πρίγκιπας Χανς Ανταμ Β’ δεν λαμβάνει μισθό, ωστόσο αποδέχεται ένα επίδομα εξόδων συμβολικής αξίας 250.000 ελβετικών φράγκων, ενώ δεν πληρώνει φόρους. 

Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ και Βασίλισσα Λετίσια – Ισπανία

Η ισπανική κορώνα λαμβάνει ένα εφάπαξ χρηματικό ποσό από το κράτος, το οποίο ανήλθε σε 7,8 εκατομμύρια ευρώ το 2014 και το 2015. Από αυτό το ποσό, ο βασιλιάς έλαβε αποζημίωση, σε μηνιαίες δόσεις, ύψους 236.544 ευρώ, η βασίλισσα έλαβε 130,092 ευρώ, ο πρίγκιπας 189,228 ευρώ και η πριγκίπισσα 106,452 ευρώ.

Μέγας Δούκας Ερρίκος – Λουξεμβούργο

Παρόλο που δεν λαμβάνουν μισθό, η οικογένεια του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου λαμβάνει 300.000 χρυσά φράγκα κάθε χρόνο από τη συνταγματική αναθεώρηση του 1948, για να ασκήσει τα καθήκοντά της, ενώ ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει επίσης 10,1 εκατομμύρια ευρώ για τα έξοδα νοικοκυριού του Μεγάλου Δούκα.

Βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ – Δανία

Από την 1η Απριλίου 2017, η Δανία δίνει στη βασιλική οικογένεια 9,6 εκατομμύρια λίρες το έτος. Από αυτά, ο πρίγκιπας Χένρικ, ο σύζυγος της βασίλισσας Μαργαρίτας, λαμβάνει το 10%, ενώ η πριγκίπισσα Benedikte, η αδελφή της βασίλισσας, παίρνει το 1,5%. Συνολικά τα χρήματα καλύπτουν το κόστος των δραστηριοτήτων της βασίλισσας και των δραστηριοτήτων του βασιλικού νοικοκυριού, καθώς και μερικά ακόμη ιδιωτικά έξοδα.

Βασιλιάς Φίλιππος – Βέλγιο

Το κράτος του Βελγίου καλύπτει όλες τις δαπάνες του βασιλιά, ενώ η κυβέρνηση χρηματοδοτεί ορισμένες πρόσθετες υπηρεσίες υποστήριξης. Το συνολικό κόστος δαπανών ανέρχεται περίπου στα 11 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος – Σουηδία

Η Σουηδία διέθεσε έξι εκατ. λίρες το 2015 στη βασιλική οικογένεια προκειμένου να καλύψει το κόστος των επίσημων καθηκόντων του βασιλιά και των δαπανών του βασιλικού νοικοκυριού. Νωρίτερα φέτος, η Royal Central δημοσίευσε ότι η προσωπική περιουσία του βασιλιά εκτιμάται περίπου στις 54 εκατ. λίρες.

Βασιλιάς Γουλιέλμος – Αλέξανδρος – Ολλανδία

Το 2015 ο προϋπολογισμός για τον βασιλιά της Ολλανδίας ανήλθε σε 40,1 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία περιλάμβαναν χρήματα για τη σύζυγό του και την πρώην βασίλισσα, η οποία παραιτήθηκε μετά την κυριαρχία για 33 χρόνια. Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2014, ο προϋπολογισμός του βασιλιά δεν κάλυπτει πλέον το κόστος των ιδιωτικών πτήσεων. Το προσωπικό του επίδομα καλύπτει τα έξοδα επίσημων επισκέψεων και περιηγήσεων στο εξωτερικό, ωστόσο ο ίδιος διαθέτει προσωπική περιουσία, η οποία αποτελείται από ακίνητα, επενδύσεις και συμμετοχή στην Shell Oil. Σημειώνεται ότι το 2007, το περιοδικό Forbes εκτίμησε την καθαρή περιουσία της πρώην βασίλισσας στα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Βασίλισσα Ελισάβετ – Ηνωμένο Βασίλειο

Το 2016-17, η κρατική επιχορήγηση, η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό των κερδών της Crown Estate, ήταν 42,8 εκατομμύρια λίρες. Η βασίλισσα επίσης έλαβε 14,9 εκατομμύρια λίρες από διάφορες πηγές συμπεριλαμβανομένης της μίσθωσης ακινήτων. Σημειώνεται ότι το κτήμα Crown, το οποίο περιλαμβάνει το παλάτι του Μπάκιγχαμ και τα κοσμήματα της κορώνας, δεν θεωρείται προσωπική ιδιοκτησία της βασίλισσας, αλλά του βρετανικού κράτος. Ωστόσο, η βασίλισσα κατέχει τις κατοικίες της στο Κάστρο Balmoral και στο Ανάκτορο Sandringham. Το 2011, το περιοδικό Forbes εκτίμησε την καθαρή περιουσία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στα 500 εκατομμύρια δολάρια.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com