Επικαιροτητα

Πόσο προστατευόμαστε από μια μόνο δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει αυτές τις μέρες για ανθρώπους που κόλλησαν κορονοϊό ενώ είχαν κάνει το εμβόλιο, ή ακόμα χειρότερα που πέθαναν από κορονοϊό ενώ είχαν κάνει το εμβόλιο.

Τι συνέβη; Φταίει το εμβόλιο; Αρκετές υποθέσεις ερευνούνται ακόμα, αλλά όταν έχει να κάνει με υπόθεση ασθενούς που κόλλησε κορονοϊό ενώ είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά όχι την δεύτερη, η απάντηση των ειδικών που μιλούν στο BBC είναι ξεκάθαρη: «Συμπεριφερθείτε λες και δεν το κάνατε ποτέ». Γιατί η πρώτη δόση δεν είναι ικανή να δημιουργήσει την αναγκαία ανοσία στον οργανισμός.

Μια περίπτωση είναι του 85χρονου Κόλιν Χόρσμαν που μπήκε στο νοσοκομείο στα τέλη Δεκεμβρίου, λόγω μιας λοίμωξης στα νεφρά. Όμως λίγο αργότερα κόλλησε τον Covid-19 -περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους στο νοσοκομείο με τον ιό τον είχε αποκτήσει από εκεί. Ανέπτυξε σοβαρά συμπτώματα και τελικά διασωληνώθηκε. Λίγες μέρες αργότερα, πέθανε.

Γενικά θα ήταν μια συνηθισμένη κατάσταση με τους τόσους νεκρούς που έχουμε δει από τον κορονοϊό, ωστόσο ο Κόλις, όπως διαβεβαίωνε ο γιός του γεμάτος απορία για τον θάνατο του πατέρα του, ότι ήταν από τους πρώτους που είχε κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού -αυτό των Pfizer-BioNTech- και θα έκανε τη δεύτερη δόση δύο ημέρες πριν από το θάνατό του.

Αυτό που ξεχνάνε αρκετοί είναι ότι τα περισσότερα εμβόλια απαιτούν επαναληπτική δόση για να λειτουργήσουν.

Πάρτε για παράδειγμα το εμβόλιο MMR – ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς- το οποίο χορηγείται εδώ και χρόνια σε μωρά σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη αυτών των θανατηφόρων παιδικών λοιμώξεων. Περίπου το 40% των ανθρώπων που έχουν λάβει μόνο μία δόση, δεν προστατεύονται από τους τρεις αυτούς ιούς, σε σύγκριση με το 4% αυτών που έλαβαν τη δεύτερη τους. Τα άτομα στην προηγούμενη ομάδα έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ιλαρά από εκείνα της τελευταίας – και υπήρξαν κρούσματα σε μέρη όπου μεγάλο ποσοστό ατόμων δεν έχουν ολοκληρώσει το πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού MMR.

Πώς λειτουργεί το επαναληπτικό εμβόλιο

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα συναντά για πρώτη φορά ένα εμβόλιο, ενεργοποιεί δύο σημαντικούς τύπους λευκών αιμοσφαιρίων. Πρώτα τα κύτταρα Β πλάσματος, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στην παραγωγή αντισωμάτων. Δυστυχώς, αυτός ο τύπος κυττάρου είναι βραχύβιος, οπότε παρόλο που το σώμα γεμίζει με αντισώματα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, χωρίς τη δεύτερη δόση, αυτά εξαφανίζονται απότομα. Στη συνέχεια, υπάρχουν τα Τ κύτταρα, καθένα από τα οποία είναι ειδικά προσαρμοσμένο για να αναγνωρίζει ένα συγκεκριμένο παθογόνο και να το σκοτώνει. Μερικά από αυτά, τα Τ κύτταρα μνήμης, είναι σε θέση να παραμείνουν στο σώμα για δεκαετίες έως ότου πέσουν πάνω στον στόχο τους – πράγμα που σημαίνει ότι η ανοσία από εμβόλια ή λοιμώξεις μπορεί μερικές φορές να διαρκέσει μια ζωή.

Με άλλα λόγια, η ανοσοποιητική μνήμη είναι η ιδιότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να «θυμάται» το μολυσματικό παράγοντα (ιό, βακτήριο, μύκητα ή παράσιτο) που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν, με αποτέλεσμα όταν ξανασυναντήσει τον ίδιο ακριβώς μολυσματικό παράγοντα στο μέλλον, να τον αντιμετωπίζει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Η ανοσοποιητική μνήμη είναι μια ιδιότητα των Β- και Τ-λεμφοκυττάρων, δηλαδή της ειδικής ή επίκτητης ανοσίας (adaptive ή specific immunity) και όχι της μη-ειδικής ή φυσικής ανοσίας (innate ή natural immunity)

Η δεύτερη δόση είναι ένας τρόπος επανέκθεσης του σώματος στα αντιγόνα -τα μόρια των παθογόνων που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα- για να ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της αντίδρασης. Όταν έρθει η επαναληπτική δόση, τα Β κύτταρα που έχουν μείνει από την πρώτη δόση θα είναι σε θέση να αναπαραχθούν γρήγορα, οδηγώντας σε μια δεύτερη αύξηση της ποσότητας των αντισωμάτων που κυκλοφορούν στον οργανισμό.

Content retrieved from: https://www.huffingtonpost.gr/entry/poso-prostateeomaste-apo-mia-mono-dose-toe-emvolioe-kata-toe-koronoioe_gr_600199b4c5b697df1a051a24?ncid=other_trending_qeesnbnu0l8&utm_campaign=trending.