Επικαιροτητα

Reuters – Σύνοδος Κορυφής: Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν να σταλεί “τελεσίγραφο” στην Τουρκία

Το πρώτο θέμα στην ατζέντα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής ήταν οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας κατά την σημερινή, δεύτερη μέρα, συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η τουρκική προκλητικότητα και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα από τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την πρόσφατη κορύφωση των προκλήσεων μετά την έξοδο, ξανά, του Oruc Reis στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, η Ελλάδα και η Κύπρος τήρησαν γραμμή έντονης πίεσης, ώστε να υπάρξει μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις ενός ερευνητικού πλοίου.

Reuters - Σύνοδος Κορυφής: Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν να σταλεί "τελεσίγραφο" στην Τουρκία

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης: Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι “με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις”.

“Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία”, δηλώνει υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

“Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία”, δήλωσε στους δημοσιογράφουςο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο.

σύνοδος Κορυφής

Πέτσας: Η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία

“Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στη Σύνοδο Κορυφής όπου πρόκειται να τεθεί σήμερα η τουρκική προκλητικότητα. “Η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι ακόμη και όσες χώρες πίστευαν ότι η Τουρκία θα κάνει αυτά που λέει διαψεύσθηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. “Το κλίμα δείχνει ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε”, είπε.

Η Τουρκία θα δοκιμάσει την Παρασκευή τους S400

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να δοκιμάσει σήμερα Παρασκευή το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S400. Γι’ αυτόν τον λόγο εξέδωσε απαγορευτικά εναέριας και θαλάσσιας κυκλοφορίας σε παράκτια περιοχή ανοικτά της Μαύρη Θάλασσας.

Η τουρκική ανακοίνωση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εναέριο χώρο, ισχύει για σήμερα 16 Οκτωβρίου και περιορίζει μια περιοχή κοντά στην παραλιακή πόλη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου, για δοκιμή ραντάρ και πιθανώς για άσκηση με πραγματικά πυρά για έξι ώρες. Η σχετική Notam συνιστά στα αεροσκάφη να αποφύγουν την περιοχή σε ύψος 200.000 πόδια (61.000 μέτρα).

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/politiki/article/reuters—sunodos-korufis-pieseis-apo-ellada-kai-kupro-gia-skliri-apantisi-tis-ee-stin-tourkia/.