Επικαιροτητα

Sir Μενέλαος Πάγκαλος: Ενας Ελληνας πίσω και από το εμβόλιο της Astra Zeneca

Μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer και της Moderna για τα εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έχουν ήδη παράξει και περιμένουν την επίσημη άδεια για να τα βγάλουν στην αγορά, σήμερα ήρθε η σπουδαία είδηση ότι η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει έτοιμο το δικό της εμβόλιο, που μάλιστα έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%. Και πίσω από την σπουδαία αυτή επιτυχία βρίσκεται και πάλι ένας Ελληνας. Ο Μενέλαος Πάγκαλος. Που πρίν από λίγο έκανε tweet για την σπουδαία επιτυχία, γράφοντας ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη για μια μαζική, έγκαιρη και δίκαιη κατονομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου:

Οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο αφορούν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη Βρετανία και τη Βραζιλία, επεσήμανε η AstraZeneca και όπως δήλωσε ο Πασκάλ Σοριότ, επικεφαλής της εταιρείας:

“Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας”.

Πίσω από το εμβόλιο και πάλι ένας Ελληνας

Πίσω από την επιτυχία της Astra Zeneca είναι και πάλι ένας Ελληνας επιστήμονας. Είναι ο Μενέλαος Πάγκαλος.

Σημειώνεται ότι ένας Έλληνας είναι πίσω και από το εμβόλιο της Pfizer καθώς ο επικεφαλής της εταιρείας και CEO της Pfizer είναι ο Αλμπερτ Μπουρλά, Θεσσαλονικός γέννημα και θρέμαπου έκανε τις σπουδές του στο ΑΠΘ και αργότερα έφυγε για τις ΗΠΑ για να δουλέψει στην Pfizer.

Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή”, “η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου” καθώς εκεί γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε ενώ δεν χάνει ευκαιρία όταν έχει ελεύθερο χρόνο να την επισκέπτεται.

Ποιός είναι ο Μενέλαος Πάγκαλος

Ο τίτλος του Μενέλαου Πάγκαλου, που έχει κάνει το όνομά του Μενέλας Πάγκαλος, είναι Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης Βιοφαρμάκων της εταιρείας AstraZeneca. Επί των ημερών του η φαρμακοβιομηχανία είχε ενταπλασιάσει το ρυθμό αποτελεσματικότητας των υπό εξέλιξη νέων σκευασμάτων της, και τώρα έχει έτοιμο και το εμβόλιο κατά του κορονο”ιού.

Η φήμη που συνοδεύει τον “Mene” Πάγκαλο, είναι ότι με κάποιον τρόπο που μόνο εκείνος γνωρίζει, επιταχύνει τις διαδικασίες δημιουργίας εντελώς καινούργιων φαρμάκων -ό,τι ακριβώς απαιτούσαν οι κρίσιμες περιστάσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού η AstraZeneca συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο της Οξφορδης και δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη, φημισμένη πανεπιστημιούπολη της Βρετανίας, η AstraZeneca έχει εγκαταστήσει το υπερσύγχρονο εργαστήριο έρευνας και εξέλιξης φαρμάκων.

Τη δημιουργία του επέβλεψε ο Μενέλαος Πάγκαλος, ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά κατάγεται από οικογένεια Χιωτών μεταναστών. Μιλά ελληνικά και επισκέπτεται τακτικά τη Χίο. Ο Mene Pangalos, γεννήθηκε στο Ealing του Λονδίνου, από μια οικογένεια της ελληνικής διασποράς που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Και οι δύο γονείς πλέον ζουν στη Χίο ενώ η μητέρα του είναι το γένος Ψαρρού. Ο διακεκριμένος επιστήμονας περνά συχνά τις διακοπές του στο νησί, όπως αναφέρει και στο βιογραφικό του σημείωμα.

Ο Mene Panglaos είναι ο συγγραφέας πάνω από 150 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο των Francis Crick Institute, Cambridge Judge Business School και Dizal Pharma. Είναι μέλος της Επιτροπής Επιστημών, Βιομηχανίας και Μετάφρασης της Βασιλικής Εταιρείας.

Οι σπουδές του ήταν στην βιοχημεία, τη μοριακή βιολογία και τη νευροφαρμακολογία. Η επιστήμη παραμένει η μεγάλη του αγάπη, εξού και διατηρεί στενούς δεσμούς με την πανεπιστημιακή κοινότητα, επιβλέποντας μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές νέων επιστημόνων.

Στα 53 του χρόνια έχει ήδη χριστεί Sir από τη βασίλισσα Ελισσάβετ, ως επιβράβευση της συμβολής του στην πρόοδο της βιομηχανίας φαρμάκων.

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/diethni/article/embolio-kai-pali-enas-ellinas-piso-kai-apo-to-embolio-tis-astra-zeneca–o-sir-menelaos-pagkalos/.