Επικαιροτητα

Η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου

Στη Νάπολη της Ιταλίας, ένας 11χρονος έχασε τη ζωή του πηδώντας στο κενό από τον 10ο όροφο, ακολουθώντας τις οδηγίες ενός μυστηριώδους άντρα ντυμένου σαν τον φίλο του Μίκυ Μάους, Γκούφυ.

«Συγγνώμη, μαμά, σ’ αγαπώ πάρα πολύ, αλλά φοβάμαι τον άντρα με την κουκούλα» έγραψε το αγόρι στο αποχαιρετιστήριο σημείωμα.

Όταν η αστυνομία εξέτασε το κινητό και τον υπολογιστή του παιδιού βρήκε πως η αυτοκτονία προκλήθηκε στο πλαίσιο της viral δοκιμασίας «Jonathan Galindo»-γνωστής και ως δοκιμασίας της Μπλε Φάλαινας-που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο από το 2017.

Σε Facebook, Twitter και Instagram, μπορούσες να βρεις πολλά προφίλ με αυτό το όνομα και φωτογραφίες ενός άντρα να είναι ντυμένος σαν τον ήρωα της Disney, Γκούφυ. Σήμερα ομως ειναι επικηρυγμένος απο αυτα τα social media. Όποιος προσπαθήσει να βάλει φώτο στο προφιλ σαν εκείνη του Galindo κινδυνεύει με αποκλεισμό απο τις πλατφόρμες. Ειδικότερα το Facebook απέκλειστε το hashtag #JonathanGalindo για να προσπαθήσει να κρατήσει το φαινόμενο υπό έλεγχο και να προσπαθήσει να προστατεύσει τους νεότερους χρήστες.Εάν προσπαθήσετε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στο Facebook με το hashtag #jonathangalindo, εμφανίζεται το εξής μήνυμα : “Οι δημοσιεύσεις με #jonathangalindo έχουν προσωρινά αποκρυφτεί. Κάποιο από τα περιεχόμενα σε αυτές τις αναρτήσεις παραβιάζει τα πρότυπα κοινότητας.

Οι λογαριασμοί με το όνομα Jonathan Galindo και με φωτογραφία προφίλ τη συγκεκριμένη φιγούρα προσθέτουν παιδιά στα κοινωνικά μέσα και τους ζητούν να παίξουν το παιχνίδι τρόμου. ΟΙ προκλήσεις με τις οποίες ξεκινούν είναι αρκετά αβλαβείς, όπως ζητούν στα παιδιά να «ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας» ή «να παρακολουθήσουν μια τρομακτική ταινία». Αλλά καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται, οι προκλήσεις γίνονται πιο επικίνδυνες, όπως η αναθέτουν στους παίκτες να αυτοτραυματιστούν ή να σταθούν στην άκρη ενός ψηλού κτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό έργο διατάζει τους παίκτες να τερματίσουν τη ζωή τους.

Η μάσκα δημιουργήθηκε από τον παραγωγό κινηματογραφικών ειδικών εφέ, Samuel Canini, το 2012, αλλά έκτοτε οι εικόνες του χαρακτήρα έχουν ληφθεί για τη δημιουργία του Jonathan Galindo. Ο κ. Canini επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον ενοχλητικό τρόπο που χρησιμοποιείται τώρα η μάσκα.

Γιατί όμως τόσο τρόμος για αυτόν τον online χαρακτήρα;

Πρώτα απ ‘όλα, η φωτογραφία προφίλ που είναι συνδεδεμένη στον λογαριασμό είναι ήδη τρομακτική σε μία εποχή που οι περισσότεροι από εμάς νιώθουν ήδη φοβισμένοι.

Ο Galindo Jonathan και όσοι κρύβονται πίσω από αυτό το προφίλ με την παραμορφωμένη μάσκα θέτουν άρρωστες προκλήσεις στους νεότερους χρήστες. Αυτές οι προκλήσεις φαίνεται να είναι η συνέχεια της «Μπλε Φάλαινας».

Ένας γονέας αναφέρει ότι ο Jonathan Galindo προσεγγίζει τους νέους πολύ εύκολα: το πρώτο βήμα είναι το αίτημα φιλίας. Στη συνέχεια, όταν το αίτημα φιλίας γίνει αποδεκτό, αποστέλλεται ένας σύνδεσμος που προτείνει να συμμετάσχετε σε ένα παιχνίδι προκλήσεων, θάρρους, έως αυτοτραυματισμού (όπως σκάλισμα με λεπίδα στο δέρμα της κοιλιάς αρχικά γράμματα του ονόματος κάποιου ή «Ο αριθμός του διαβόλου», 666).

Ανησυχία για παιδιά και εφήβους

Η πρόκληση αυτή στοχεύει κυρίως παιδιά και εφήβους, των οποίων το συναισθηματικό και κέντρο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί και ολοκληρωθεί πλήρως για να παίρνει σωστές αποφάσεις. Επομένως, ο κίνδυνος είναι υψηλός για τους νεότερους χρήστες, αλλά και για πιο ευάλωτους ενήλικες, οι οποίοι μπορούν να πέσουν σε αυτές τις «παγίδες». Ειδικά εν μέσω πανδημίας είναι ιδιαίτερο επικίνδυνο να καταλήξουμε σε έναν φαύλο κύκλο κατάθλιψης, εθισμού, αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας.

Content retrieved from: https://www.csii.gr/.