Επικαιρότητα

Τα υπερ και τα κατά των τεσσάρων εμβολίων για τον κορονοϊό

Φαρμακοποιοί και ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως προσπαθούν να παραδώσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για να σημάνουν το τέλος της πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές μέχρι στιγμής.

Δύο από τα συνολικά τέσσερα εμβόλια Covid-19 που κερδίζουν την κούρσα έχουν αποδειχτεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικά στις πρόσφατες δοκιμές τους, ενισχύοντας την αισιοδοξία σε μια εποχή που τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δοκιμάζονται για άλλη μια φορά μέσα στο 2020.

Ωστόσο, η παγκόσμια μάχη για την εξασφάλιση των προμηθειών τους έχει προκαλέσει ανησυχία για την δίκαιη πρόσβαση στον εμβολιασμό , ενώ υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την πληρότητά τους, τη διανομή και, ίσως το πιο σημαντικό, το κόστος.

Για παράδειγμα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις  φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν την εξουσία να αποφασίζουν ποιος θα έχει πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, πότε και σε τι τιμή.

Παρατίθεται η εκτενής σύγκριση των τεσσάρων- για την ώρα – επικρατέστερων εμβολίων:

 

Moderna

 

Τα υπερ και τα κατά των τεσσάρων εμβολίων για τον

 

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το εμβόλιο της ήταν περισσότερο από 94% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19. Αποτελείται από δύο ενέσιμες δόσεις σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ τους.

Τα νέα ήρθαν μια εβδομάδα αφότου η Pfizer και η BioNTech  βρήκαν παρόμοιο επίπεδο αποτελεσματικότητας στο εμβόλιο τους. Και οι δύο βασίζονται στον αγγελιοφόρο RNA. Είναι μια νέα προσέγγιση στα εμβόλια που χρησιμοποιεί γενετικό υλικό για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Η Moderna δήλωσε ότι ο υποψήφιος για εμβόλιο παραμένει σταθερός στους 2 με 8 βαθμούς Κελσίου έως και 30 ημέρες. Ακόμη, μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία έως και μείον 20 βαθμών Κελσίου για έξι μήνες.

Τον Αύγουστο, η Moderna είπε ότι χρεώνει μεταξύ 32 και 37 δολάρια ανά δόση για το εμβόλιο για ορισμένους πελάτες. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία είπε ότι ήταν σε συζήτηση για μεγαλύτερη παραγωγή που θα είχαν χαμηλότερη τιμή.

Ωστόσο, οι αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι από το κόστος άλλων εμβολίων.

Η Moderna δήλωσε ότι αναμένει να έχει περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έτοιμες να αποσταλούν στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους και παραμένει σε καλό δρόμο για την παραγωγή μεταξύ 500 εκατομμυρίων έως 1 δισεκατομμυρίου δόσεων παγκοσμίως μέχρι το 2021.

Έχει δεσμευτεί να παρέχει στις ΗΠΑ 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της. Ο Καναδάς έχει παραγγείλει 56 εκατομμύρια δόσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε 50 εκατομμύρια και η Ελβετία έχει αγοράσει 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από ερευνητές στο Κέντρο Υγείας της Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου Duke.

Pfizer-BioNTech

 

Τα υπερ και τα κατά των τεσσάρων εμβολίων για τον

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μια πρώιμη ανάλυση του υποψήφιου εμβολίου τους έδειξε ότι ήταν πάνω από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη μολύνσεων από κορονοϊό. Αποτελείται από δύο ενέσιμες δόσεις με διαφορά 21 ημερών.

Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Moderna, ο υποψήφιος της Pfizer και της BioNTech απαιτεί θερμοκρασία αποθήκευσης -70 βαθμούς Κελσίου και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό αποθήκευσης και μεταφοράς. Αυτό θα μπορούσε να δυσκολέψει τη διανομή σε ορισμένες χώρες.

Το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικό ψυγείο για πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες χρεώνουν 20 $ ανά δόση για το εμβόλιο, σημαντικά χαμηλότερο από το Moderna.

Η Pfizer και η BioNTech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες με διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει τα περισσότερα, με 300 εκατομμύρια δόσεις να επιβεβαιώνονται από τις 11 Νοεμβρίου, η Ιαπωνία συμφώνησε να προμηθεύσει 120 εκατομμύρια και οι ΗΠΑ αγόρασαν 100 εκατομμύρια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Χιλή αγόρασαν όλοι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech.

 

AstraZeneca-Οξφόρδη

Τα υπερ και τα κατά των τεσσάρων εμβολίων για τον

 

 

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ,έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία.

Πρόκειται για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη Βρετανία και τη Βραζιλία, επεσήμανε η AstraZeneca.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca είναι σαφώς μικρότερη από το 95% των εμβολίων των εταιριών Pfizer και Moderna. Ωστόσο, η τιμή του είναι κατά πολύ χαμηλότερη και είναι πολύ πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ και η Ινδία συμφώνησαν και οι δύο να προμηθευτούν 500 εκατομμύρια δόσεις, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά 400 εκατομμυρίων και η  Covax έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Βραζιλία και η Λατινική Αμερική εκτός από τη Βραζιλία έχουν επιβεβαιώσει όλες τις παραγγελίες τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford, το οποίο απαιτεί δύο δόσεις, κοστίζει περίπου 3 έως 4 $, σύμφωνα με τους Financial Times , αναφέροντας συμφωνίες προμήθειας που συμφωνήθηκαν έως τις 7 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία έχει πει ότι το εμβόλιο θα παραδοθεί σε τιμή χωρίς να βγάλει επιπρόσθετο κέρδος.

Johnson & Johnson

Τα υπερ και τα κατά των τεσσάρων εμβολίων για τον

Το εμβόλιο της  Johnson & Johnson είναι μία δόση που χρησιμοποιεί τεχνολογία βασισμένη στην ανάπτυξη και παραγωγή φορέων αδενοϊού ή φορέων γονιδίων. Παρόμοιες τεχνολογίες χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του Έμπολα από την εταιρεία.

Μια κλινική δοκιμή 60.000 ατόμωνξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, αν και έκτοτε υπεγράφη συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για ξεχωριστή κλινική δοκιμή δύο δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η J&J είπε ότι εάν τα αποτελέσματα της δοκιμής μεμονωμένης λήψης είναι θετικά, θα μπορούσε να απλοποιήσει την κατανομή εκατομμυρίων δόσεων, κερδίζοντας ενδεχομένως πλεονέκτημα έναντι ορισμένων από τους κορυφαίους ανταγωνιστές της που απαιτούν δύο δόσεις.

Το εμβόλιο της J & J απαιτεί βασική ψύξη για αποθήκευση και πιστεύεται ότι κοστίζει περίπου 10 $ ανά δόση.

Η ΕΕ έχει παραγγείλει 200 ​​εκατομμύρια δόσεις του υποψηφίου εμβολίου. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν προμηθευτεί παραγγελίες 100 εκατομμυρίων, ο Καναδάς έχει συμφωνήσει να αγοράσει 38 εκατομμύρια και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 30 εκατομμύρια.

Content retrieved from: https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-tessera-emvolia-kata-toe-koronoioe-poio-einai-kaletero_gr_5fbb859cc5b68ca87f7d0093.