Επικαιροτητα

Βακάκης (Jumbo) για όλους και για όλα: Τι είπε για Σκλαβενίτη, Folli – Follie, μισθούς και συντάξεις

Είναι μετρημένοι οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα που λένε πραγματικά αυτό που σκέφτονται έχοντας όμως κατασταλαγμένη γνώμη. Ο Απόστολος Βακάκης των Jumbo είναι ένας από αυτούς και η ετήσια παρουσία της εταιρείας του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών αποτελεί το σίγουρο “sold out” στον κόσμο των επενδυτών καθώς όλοι θέλουν να ακούσουν, πέρα από οικονομικά μεγέθη και εκτιμήσεις, μία πιο αιρετική και φιλοσοφημένη άποψη για το “που πάει το πράγμα”.

Στην ομίλια του αλλά και στις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις επενδυτών κάλυψε σχεδόν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής, οικονομικής και κοινωνικής επικαιρότητας, από την επόμενη ημέρα της εξαγοράς Μαρινόπουλου από την Σκλαβενίτης μέχρι την Folli – Follie αλλά και για την “ντροπή” σε κατώτατους μισθούς και νέες συντάξεις.

Για Σκλαβενίτη και λιανεμπόριο

Η φράση του Απόστολου Βακάκη, ότι η οικογένεια Σκλαβενίτη είχε πάρει τα λάθος χάπια και προχώρησε στην εξαγορά της Μαρινόπουλος, που είχε υποθεί στην ίδια εκδήλωση πριν από δύο χρόνια, είχε συζητηθεί σχεδόν όσο η ίδια η εξαγορά. Την Παρασκευή διευκρίνισε ότι η φράση του αυτή είχε παρεξηγηθεί, τονίζοντας ότι “ο Σκλαβενίτης είναι μια υγιέστατη ελληνική επιχείρηση, νοικοκυρεμένη και πρότυπο η οποία μπήκε σε έναν κυκεώνα 400 νέων μαγαζιών και σε μια αγωνία επιβίωσης, που σε μια αναπτυσσόμενη Ελλάδα θα είχε κάποια λογική. Σε μια στάσιμη Ελλάδα εγώ θεώρησα ότι δεν ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή”.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι εάν η αγορά είχε αφεθεί να λειτουργεί υγιώς η αλυσίδα Μαρινόπουλος δεν θα έμενε “ζωντανή” ενώ παρομοίασε την σημερινή κατάσταση στο ελληνικό λιανεμπόριο – και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ – ως χαράκωμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου “για να κερδίσει κάποιος ένα μέτρο, έπρεπε να θυσιαστούν χίλιες ζωές”.

Για Folli Follie

Για το σκάνδαλο των ημερών ο κ. Βακάκης κράτησε τις αποστάσεις του τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και ως επιχειρηματικό φαινόμενο. “Δεν ξέρω το κίνητρο του ανθρώπου που έκανε αυτό το πράγμα, ο ίδιος λέει ότι το έκανε για το καλό της εταιρείας και των ανθρώπων που δουλεύουν στην εταιρεία αυτό όμως θα το κρίνουν άλλοι, δεν θα το κρίνω εγώ. Σίγουρα όμως είναι η εξαίρεση, δεν είναι ο κανόνας.”

Για μισθούς και συντάξεις

Ο κ. Βακάκης δεν άφησε ασχολιάστο το θέμα των ημέρών που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αυτό των συντάξεων, κοιτώντας για άλλη μία φορά το δάσος και όχι το δέντρο. “Πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή γιατί επιθυμούμε τη διατήρηση των παλαιών συντάξεων, την ώρα που έχουμε αποδεχθεί οι νέες συντάξεις να είναι κατοχυρωμένα μικρότερες”.

Σε ότι αφορά τους μισθούς τόνισε επίσης ότι “το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και για το οποίο πρέπει όλοι να ντρεπόμαστε, είναι ότι για την ίδια δουλειά πληρώνονται δύο διαφορετικοί μισθοί” ενώ ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα του σήμερα έχει γίνει μισθός, κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται.

Source:news247
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *